שרת מחשבים לעסקים

שרת מחשב לעסקיםשרתים – מה זה, למה, כיצד וכמה?

הרבה ארגונים קטנים שגדלו נתקלים בבעיה של ארגון המידע שלהם. עד כה, כל עוד הארגון היה קטן, נהגו לעבוד במספר מצומצם של מחשבים וכל אחד שמר את המידע לעצמו ודאג (או לא דאג) לגיבויים.

הדואר האלקטרוני היה בשרתים חיצוניים כדוגמת GMAIL או שהיה לעובדים דומיין אצל ספק האינטרנט ושם הם קיבלו את הדוא"ל למחשב שלהם.

כעת הארגון גדל ופתאום קשה למצוא את המידע הדרוש, מחשבים פתאום קורסים והמידע שיש עליהם הולך לאיבוד וגורם לנזק גדול, שעות עבודה רבות מתבזבזות בניסיון למציאת מידע הקיים בארגון, שיחזור המידע וטיפול במערכות המחשב של הארגון.

צרה נוספת היא שמחשבים נדבקים בוירוסים או בשאר קודים מזיקים מהאינטרנט. המידע, שלפעמים מהווה את "האוצר" הגדול ביותר של החברה, נחשף לאנשים מבחוץ.

כאן, ננסה לעשות סדר בנושא שרתים ארגוניים לתחום של עסקים קטנים ובנוניים (SMB – Small Medium business). מהם שרתים, מערכות הפעלה, מותג נגד שרת מורכב, אבטחת מידע ושרות למערכות המחשב של הארגון.

כשמדברים על שרת, צריך לדעת שמדברים על שני דברים שונים. גם על חומרה וגם על תוכנה:

חומרה – שרתים
שרות הוא לא מחשב רגיל. שרת אמור לבצע מטלות אחרות לגמרי ממחשב ביתי או עסקי. השרת אמור לאפשר הרצה של מספר רב של פעולות ברקע ומנגד לא חשוב יכולות המולטימדיה של המחשב. לכן, המלצתנו היא לרכוש לארגון חומרה של מותגים כגון IBM או HP או DELL וכדומה. רכיבים חשובים בעת רכישת שרת הם : מעבדים – סוג וכמות, דיסקים – גודל וכמות, זיכרון – כמות ומהירות, בקרי RAID , כרטיסי רשת וסוגי גיבוי.

מעבדים
בשרתים לעסקים קטנים ובנוניים המעבדים העיקריים הנם של חברת אינטל. בשרתים קטנים ניתן למצוא מעבדי Intel Core 2 Duo – אלו מעבדים המתאימים לתחנות עבודה. המלצתנו היא לרכוש שרת עם מעבדים המותאמים לשרתים מתצורת Xeon Quad Core. מעבדים אלו הינם מעבדים חזקים, המתאימים לשרת ובעלי יכולת להריץ מספר רב של שירותים ויישומים כנדרש משרת. לנושא מספר המעבדים, השרתים הקטנים הינם בעלי יכולת לקבל רק מעבד אחד. השרתים הגדולים יותר הינם בעלי יכולת לקבל עד שני מעבדים. מעל, השרתים נעשים הרבה יותר גדולים ויקרים.

דיסקים
בתחום השרתים ישנם מספר סוגי דיסקים אך לפני הכול יש להבחין בין דיסקים שליפים (HOT SWAP) לדיסקים אשר לצורך הוצאתם מהשרת יש צורך בהשבתת השרת (Cold Swap).
כמו כן, יש להבחין בסוגי החומרה השונים בדיסקים :

S-ATA – אלו דיסקים המתאימים בעיקר לתחנות עבודה אך גם לשרתים.
SAS – דיסקים מהירים ואמינים שמתאימים לשרתים אך הרבה יותר יקרים מה- S-ATA.
את הבחירה בין סוגי הדיסקים יש לבצע כאשר בוחנים מה השרת אמור לבצע, כמה אנשים הוא אמור לשרת ואיזה מטלות הוא אמור לבצע.

זיכרון
במקרה של זיכרון למחשב, ככל שיהיה גדול יותר כך יהיה טוב יותר. אנו ממליצים לרכוש עבור מערכות ההפעלה החדשות של מיקרוסופט – כגון MS SBS2008 לפחות 12 GB זיכרון כאשר אם ניתן, מבחינת תקציבית, עדיף אפילו 24 GB זיכרון. בשרתים יש להקפיד, אם לא רוכשים שרת מותג, שלפחות הזיכרון יהיה של מותג ידוע, אם מנגנון בדיקת שגיאות (ECC). לשרתי המוצג הזיכרון, בדרך כלל, הנו זיכרון מותאם לשרת.

בקר RAID
מה הוא מערך RAID?. RAID הינו דרך לשמור מידע על הדיסק בצורה שבה אם יקרה משהו לדיסק, המידע לא יאבד. מערכי הRAID – הנפוצים הינם:
RAID1 – MIRROR (מערך ראי) – במערך זה, יש שני דיסקים אשר בעצם משכפלים את עצמם. כל מידע שנכתב, נכתב באופן זה לשני הדיסקים. אם דיסק אחד יתקלקל אזי המידע ישמר בשלמותו בדיסק השני. החיסרון של מערך זה הנו בניצולת הנמוכה (50%) של שטח הדיסקים.
RAID5 – במערך זה יש לפחות שלושה דיסקים או יותר. המידע לפני כתיבתו עובר שינוי ונוסף לו חלק המשמש לאחזור המידע במידה ואחד הדיסקים קורס. כל מידע מחולק למספר הדיסקים במערך ונכתב במקביל לכולם. ניצולת הדיסקים הנה גבוהה ממערך הראי (33 % על 3 דיסקים, 25 עם 4 דיסקים וכך הלאה), ובנוסף יש שיפור במהירות הביצועים. ניתן להגדיר מערך RAID במערכת ההפעלה אך דבר זה לא מומלץ. אנו ממליצים להגדיר את מערך ה- RAID בחומרה. כל שרתי המותג מגיעים עם בקרRAID  התומך במערך RAID1.

אם חפצים לקבל ביצועים, ניצולת גבוהה יותר משני דיסקים יש לרכוש בקרRAID מתאים.

גיבויים

נושא זה ידון במאמר נפרד אבל בעת רכישת שרת אסור לשכוח נושא חשוב זה. ישנם מספר סוגי גיבויים:

  1. טייפ גיבוי – בגדלים שונים, פנימיים וחיצוניים. זהו אופן הגיבוי המסורתי – הוא יקר, ודורש החלפה ידנית של קלטות, אך גם אמין מאוד. בחברת טלאר, שחזרנו שרתים שלמים מגיבויים אלו.
  2. דיסקים חיצוניים – במערכות החדשות של מיקרוסופט יש המלצה לעבור לגיבויי בדיסקים חיצוניים. ניתן להגיע לנפחים גדולים יחסית בעלות נמוכה, המערך הנו אמין וזול בהרבה מטייפ חיצוני.
  3. גיבוי חיצוני – ישנם חברות רבות הנותנות גיבויים על גביי תשתית האינטרנט בחוות שרתים מרוחקות.

תוכנת שרתים
תוכנת שרת הנה מערכת הפעלה לחומרה (בדומה למערכת הפעלה למחשב). על תוכנת השרת מתקינים עוד תוכנות נוספות כגון: שרת דואר אלקטרוני, שרת למסדי נתונים, שרת פקסים ועוד. לעסקים קטנים ובינוניים חברת מיקרוסופט יצרה מערכת הפעלה ) SBS 2008 MS) אשר מכילה, בגרסאות השונות שלה כמעט את כל המערכות הדרושות לעסק קטן ובינוני כגון :
שרת קבצים ומדפסות, שרת Exchange (שרת דוא"ל ארגוני), שרת SQL (שרת מסדי נתונים), שרת Share Point ועוד. לעומת מיקרוסופט יש את שרתי ה- Linux. למרות מה שחושבים, שרתי ה- Linux לא ניתנים בחינם. יש עלויות גדולות בהתקנתם, בהתאמתם לרשת הארגונית, והכי חשוב בטיפול השוטף שלהם (מספר אנשי ה Linux נמוך בהרבה ממספר אנשי המיקרוסופט ולכן השירות גבוה הרבה יותר).

מתי לרכוש שרת
הנהוג בתחום הוא לרכוש שרת במקרה של חמישה מחשבים ומעלה. כמות המידע בחמישה מחשבים הינה כמות גדולה ודרוש אמצעי לארגונו בצורה מסודרת. ככל שמתחילים יותר מוקדם אז הסדר ישמר. ככל שמתחילים יותר מאוחר, יהיה יותר קשה לסדר את המידע ויש סיכון כי חוסר הסדר ימשך עם רכישת השרת.

יש להקפיד, בעת הקניה, על כמה כללי יסוד:
א. לקבוע סטנדרטים אחידים – אותם שרתים, אותו מפרט טכני ועדיף אותו יצרן.
ב. לבקש את הפרויקט כ- Turn Key Project – להתעקש לקבל את ההתקנה והחומרה במסגרת אחת – ההתקנה הנה כיחידה סגורה (שלא יהי מצב ששעות ההתקנה המתוכננות יהיו לא מספיקות).
ג. שבהצעת המחיר יהיו את כל הרכיבים הדרושים להביא את הרשת למצב עובד.
ד. שהחברה הנה חברה ידועה ועובדיה הם בעלי הכשרה והסמכות מתאימות – וכן יש הסמכה המגדירה חברה כמומחית לתחום ה- SMB.